De behandeling van congenitale hartaandoeningen is één van de successen van de 20e eeuw. Echter, helaas hebben de 3,8 miljoen patiënten in Europa met een congenitale hartziekte een hoog risico op het ontwikkelen van hartfalen, ritmestoornissen, plotselinge hartdood of (potentieel letale) bloedvatdilatatie of -stenose relatief vroeg in het leven. Om de ziektelast van cardiovasculaire morbiditeit in de verouderende patiënt te verlagen, moeten we deze late complicaties vroeger herkennen en beter behandelen.
Er is behoefte om nieuwe effectieve strategieën te ontwikkelen om ventriculair falen, aritmieën en aandoeningen van de grote vaten te voorkomen en behandelen. Onze ambities zijn het reduceren van het risico op mortaliteit en morbiditeit en het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiënten (zowel kinderen als volwassenen) door het verbeteren van uitkomsten-gedreven follow-up, geïndividualiseerde risico-inschatting en therapie.
Ons onderzoek zal zich focussen op de groep patiënten met abnormaliteiten van de outflow tract: de connectie tussen de hartkamers en de grote vaten naar de longen en het lichaam (inclusief aandoeningen zoals transpositie van de grote vaten, Tetralogie van Fallot en aortastenose).
Kijk hier voor een interview met Joost van Melle over OUTREACH.